Beretning 2018 - 2020

Den 24. nordiske klokkekonferanse 

Marstal og Svendborg 3. - 6. august 2020 

FORMANNENS BERETNING

Den 24. nordiske klokkekonferanse finner sted 3. - 6. august 2020 i de pittoreske byene Marstal og Svendborg ved det syd-fynske Øhav, begge med velklingende klokkespill. Særlig takk til Karsten Hermansen og Povl Christian Balslev for god forberedelse og et rikholdig program som favner både campanologi og klokkespill.

Bestyrelsen valgt ved generalforsamlingen i Valdres 26. mai 2018 har bestått av følgende:

Vegar Sandholt, formann

Morten Langberg, nestformann

Henning Andersen, styremedlem

Povl Chr. Balslev, kasserer

Karsten Hermansen, sekretær

Ulla Laage, styremedlem

Goos ten Napel, styremedlem

Henriëtte Nielsen, styremedlem

Av helsemessige grunner måtte Morten Langberg primo 2019 fratre bestyrelsen. Henning Andersen tok over som nestformann ved bestyrelsesmøtet 29. mars 2019.

Bestyrelsesmøter

Bestyrelsen har hatt følgende møter og ellers kommunisert via e-mail:

  • Lørdag 22. september 2018 i Bærum rådhus

  • Fredag 29. mars 2019 på Færgecafeen i København

  • Fredag 30. august 2019 på Københavnercafeen i København

  • Møtet våren 2020 ble avlyst p.g.a. coronasituasjonen

Medlemmer og økonomi

NSCK har en stabil medlemsmasse på ca. 70 medlemmer, den økonomiske situasjon er god med DKK 27.488,30 på konto pr. 5. august 2020. Allikevel er det viktig å arbeide for å få tilbake tidligere medlemmer og abonnenter samt verve nye.

Acta Campanologica 

Nok en gang en stor takk til redaktør Per Rasmus Møller som, gjennom 20 nummer, trygt har loset foreningens flaggskip Acta Campanologica med en stø og stabil kurs.   I en tid da det meste formidles via elektronikk og ulike skjermer, betyr det meget å kunne sette seg ned med et tidsskrift av slik en god kvalitet. 

NSCK på nett

Foreningens hjemmeside finnes på www.nsck.org og administreres av formannen. NSCKs Facebookside administreres av Acta Campanologicas redaktør og formannen.

Både hjemmesiden og Facebooksiden kunne vært vitalisert i større grad med artikler, konsertkalender o.s.v. Såvel bestyrelse som øvrige medlemmer er velkomne til å bistå redaktøren av Acta Campanologica og redaktøren for hjemmesiden med innhold. 

Den 20. verdenskongress for klokkespill

På grunn av coronasituasjonen ble Den 20. verdenskongress som skulle funnet sted i Longwood Gardens denne sommeren kansellert. Word Carillon Federation (WCF) håper å gjennomføre kongressen neste sommer.

Aktuelt fra perioden 2018 - 2020

  • Det har vært stor aktivitet på klokkespillfronten i Danmark. Flere instrumenter er under større renovering og hele 7 nye klokkespill på tegnebrettet, 3-4 av dem blir konsertklokkespill.

  • Frederiksborg slott fikk sitt første klokkespill i 1619. Derfor kunne man i 2019 feire 400 år med klokkespillkunst i Danmark.

  • I 2020 har man feiret 100-årsjubileum for de sønderjyske gjenforeningsklokker.

  • Man har intensivert prosjektet med å skaffe avlastningsklokker til de kirker som kun har en middelalderklokke.

  • Det transportable klokkespillet «Nordic Carillon» administreres av Kirkeklokken APS ved Lars Bek Nielsen og er stadig i bruk både i Danmark og i andre land.

  • Den skandinaviske klokkenistskole har pr. dags dato 4 klokkespillstuderende. Peter Langberg forestår undervisningen i Løgumkloster, Århus og København. Løgumkloster kirkemusikskole feiret 40-årsjubileum i november 2019 og i den anledning utkom boken «Løgumkloster kirkemusikskole - fra idé til virkelighet». Med hovedvekt på klokkenistavdelingen er en større artikkel publisert i Acta 9:1.

  • Flere prosjekter har vært gjennomført både i Norge og Danmark hvor komponister, både unge og voksne, lager musikk for klokkespill. SKAPIA i Norge og Århus festuke i Danmark er to eksempler. Noen av verkene lar seg dessverre ikke realisere på instrumentet og det er et ønske om at komponister kjenner klokkespillets muligheter - og begrensninger - før man gir seg i kast med å skape musikk.

  • I Norge er det en merkbar økning i klokkespillsaktivitetene og de fleste instrumenter er jevnlig i bruk både når det gjelder konsertspill og automatikk. Jeg vil gjerne trekke frem Goos ten Napels vellykkede konsertserie i Haugesund.

  • Nordic Music Days 2019 som fant sted i Bodø urframførte Vegar Sandholt verket «The Sacredness of Trees» av Ellen Lindquist. Dette skriver komponisten: «The Sacredness of Trees ble bestilt av Nordic Music Days 2019 i Bodø, med det "lille" festivaltemaet TRUTH som kompass-retning. Verket er bygget på overtonene som finnes i den dypeste klokken i Bodø domkirkes carillon, og The Sacredness of Trees har vokst frem til å bli et rop om å respektere og beskytte verdens eldste skoger som raskt er i ferd med å forsvinne. Jeg skrev The Sacredness of Trees i samspill med den eminente carillonneur Vegar Sandholt, som urfremførte verket.» The Sacredness of Trees ble nominert til årets EDVARD-pris i kategorien Samtid. 

  • Nordic Music Days har ønske om å trekke klokkespillet inn i fremtidige festivaler og inviterer Vegar Sandholt og Nordic Carillon til Torshavn i 2021. 

  • I Norge anbefalte Kirkerådet, Bispemøtet, Kirkevergelaget og Kirkens arbeids-giver- og interesseorganisasjon å la kirkeklokkene ringe til faste tidspunkter under den pågående coronaepedemi, for å minne om Guds og kirkens nærvær.  NSCK sendte ut et brev til flere av de norske kirkelige instanser for å støtte tiltaket og samtidig minne om muligheten for la klokkespillene fylle «coronastillheten» med musikk. 

  • I Danmark har biskopene sendt ut brev til menighetene og oppfordret til daglig klokkeringing under den pågående coronaepedemien.

  • Såvel i NSCKs område som i resten av verden har det, under coronatiden, vært et økende antall konserter og stor oppfinnsomhet i bruk av klokkespillene.

Utfordringer

Norden omfatter Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island samt de danske selvstyrte områdene Grønland og Færøyene samt det finske selvstyrte området Åland. NSCK har i prinsippet alle disse områdene som nedslagsfelt og representerer dem i World Carillon Federation. 

Kun Danmark, Norge og Sverige er - så langt - i besittelse av konsertklokkespill men alle land byr på campanologisk historie av interesse for foreningen og det ville være godt om NSCK kunne bringe nytt fra hele Norden. 

I særlig grad trenger Sverige klokkenister og Finland klokkespill, men mangel på utdannede klokkenister det også i Norge og Danmark. Det er grunn til å håpe og arbeide for at såvel det campanologiske og klokkespillkulturen videre kan vitaliseres.

Nærheten til Baltikum gjør det også naturlig å samarbeide i den retning og NSCK er allerede invitert til prosjekter som jeg håper vil la seg realisere i nær fremtid.

Selv om de skandinaviske land forstår hverandre, deler ikke Norden et felles språk. På sikt bør NSCK kan hende ta hensyn til de øvrige land og være i stand til å kommunisere med dem.

Takk til generalforsamlingen 2018 som viste formannen og bestyrelsen tillit ved valget. Takk også til bestyrelsens medlemmer for et godt samarbeid i 2018-2020.

Vegar Sandholt

formann

Forrige
Forrige

Komposisjons-konkurranse

Neste
Neste

Nytt æresmedlem i NSCK